5 סימנים לכך שאת סובלת מאכילה רגשית

אכילה רגשית היא בעיה שכיחה המשפיעה על אנשים רבים, מה שמוביל להרגלים לא בריאים ולעלייה פוטנציאלית במשקל. למד את 5 הסימנים שעשויים להעיד שאתה סובל מאכילה רגשית, וכיצד לזהות אותם בחייך.

הקדמה: מהי אכילה רגשית ולמה זה משנה?

אכילה רגשית היא מונח המשמש לתיאור פעולת צריכת המזון כדרך להתמודדות עם רגשות שליליים כגון מתח, חרדה, שעמום, בדידות או עצב. זוהי התנהגות נפוצה שאנשים רבים עוסקים בה מעת לעת, אך כאשר היא הופכת להרגל קבוע, יכולות להיות לכך השלכות חמורות על הבריאות הפיזית והנפשית של האדם.

  • הקשר בין רגשות לאכילה
    אכילה היא לא רק צורך פיזי, אלא גם רגשי ופסיכולוגי. אוכל יכול להיות מקור לנוחות, הנאה וסיפוק, ולעתים קרובות הוא קשור לרגשות חיוביים כמו אושר ושמחה. עם זאת, רגשות שליליים יכולים גם לעורר רצון לאכול, גם כאשר האדם אינו רעב.
  • סימנים של אכילה רגשית
    אכילה רגשית יכולה להיות קשה לזיהוי, שכן היא מחופשת לרוב כרעב או כמיהה למזון מסוים. עם זאת, ישנם כמה סימנים נפוצים המצביעים על כך שאתה עשוי לעסוק באכילה רגשית. אלה כוללים אכילה כשאתה לא רעב, אכילה בתגובה ללחץ או רגשות שליליים, תחושת אשמה או בושה לאחר האכילה, ושימוש באוכל כדרך להסיח את דעתך מהבעיות שלך.
  • ההשלכות של אכילה רגשית
    לאכילה רגשית יכולה להיות השלכות חמורות על הבריאות הפיזית והנפשית שלך. זה יכול להוביל לעלייה במשקל, השמנת יתר וסיכון מוגבר למחלות כרוניות כמו סוכרת, מחלות לב וסרטן. זה יכול גם להשפיע על הבריאות הנפשית שלך, ולגרום לרגשות אשמה, בושה ודימוי עצמי נמוך. בנוסף, אכילה רגשית יכולה ליצור מעגל קסמים, שבו רגשות שליליים מובילים לאכילת יתר, שבתורה מובילה ליותר רגשות שליליים.

 

איור של אדם יושב על ספה, מוקף בסוגים שונים של מאכלי מנחם.

איור של אדם יושב על ספה, מוקף בסוגים שונים של מאכלי מנחם.

1. האם אתה פונה לאוכל לנוחות?

כאשר מתמודדים עם רגשות שליליים, אחד הדברים הראשונים שאנשים רבים פונים אליהם הוא אוכל. עבור חלקם, אכילה יכולה לספק תחושת נוחות והקלה ממתח וחרדה. עם זאת, אם אתם מוצאים את עצמכם פונים בעקביות לאוכל לנוחות, זה עשוי להיות סימן לאכילה רגשית.

  • לאכול כשאתה לא רעב
    אחד הסימנים הנפוצים ביותר לאכילה רגשית הוא אכילה כאשר אינך רעב פיזית. אם אתם מוצאים את עצמכם מושיטים יד לחטיפים או מתמכרים למאכלים עתירי קלוריות בזמנים שבהם אתם לא רעבים, זה עשוי להיות סימן שאתם משתמשים באוכל כדרך להתמודד עם רגשות שליליים.
  • משתוקקים למזונות ספציפיים
    סימן נוסף לאכילה רגשית הוא השתוקקות למזונות ספציפיים, במיוחד כאלה המכילים סוכר, שומן או מלח. מזונות אלו יכולים לעורר שחרור של דופמין, נוירוטרנסמיטר הקשור להנאה ולתגמול. עם זאת, ההנאה ממזונות אלו היא לרוב קצרת מועד, ויכולה להשאיר אותך תחושת אשמה או בושה לאחר מכן.
  • אוכלים בסתר
    אם אתה מוצא את עצמך אוכל בסתר או מסתיר את הרגלי האכילה שלך מאחרים, זה עשוי להיות סימן שאתה עוסק באכילה רגשית. התנהגות זו יכולה להיות דרך להימנע משיפוט או ביקורת מאחרים, ויכולה להיות גם דרך להימנע מהתמודדות עם הרגשות השליליים שלך.

 

2. 'אני אוכל כשמשעמם לי': זה אתה?

אנשים רבים פונים לאוכל כמקור בילוי כאשר הם משועממים. אכילה יכולה לספק הסחת דעת זמנית מתחושות השעמום ויכולה לספק תחושת עונג או התרגשות. עם זאת, אם אתה מוצא את עצמך פונה באופן עקבי לאוכל כאשר אתה משועמם, זה עשוי להיות סימן לאכילה רגשית.

אכילה מתוך שעמום עלולה להיות הרגל שקשה לשבור אותו מכיוון שלעתים קרובות הוא קשור לתחושות של חוסר שקט או חוסר סיפוק בתחומי חיים אחרים. כדי להתגבר על התנהגות זו, זה יכול להיות מועיל למצוא דרכים חלופיות להעסיק את הזמן שלך. זה יכול לכלול עיסוק בתחביב חדש, טיול או בילוי עם חברים או משפחה.

זה יכול גם לעזור לזהות את הרגשות הבסיסיים שמניעים את השעמום שלך. לדוגמה, ייתכן שאתה מרגיש לא מסופק בעבודה שלך או חסר תחושת מטרה בחייך. על ידי התייחסות לרגשות הבסיסיים הללו, אתה יכול ללמוד למצוא דרכים משמעותיות יותר להעסיק את הזמן שלך ולהפחית את התלותך באוכל כמקור בידור.

דרך נוספת להתגבר על אכילת שעמום היא לתרגל אכילה מודעת. זה כרוך בתשומת לב לאותות הרעב של הגוף שלך ואכילה כאשר אתה רעב פיזית, במקום לאכול מתוך הרגל או שעמום. אכילה מודעת יכולה גם לעזור לך להתענג על הטעמים והמרקמים של האוכל שלך, ולהפוך את החוויה למהנה ומשביעה יותר.

 

תמונה של עובד משרד לחוץ אוכל חפיסת שוקולד גדולה ליד השולחן.

עובד משרד לחוץ אוכל חפיסת שוקולד גדולה ליד השולחן.

3. האם לחץ גורם לך להגיע לחטיפים?

מתח הוא טריגר נפוץ לאכילה רגשית. כאשר אנו במתח, הגוף שלנו משחרר את ההורמון קורטיזול, שיכול להגביר את התיאבון שלנו ולהוביל אותנו להשתוקק למזון עתיר קלוריות ושומן. אם אתם מוצאים את עצמכם מושיטים יד לחטיפים כשאתם לחוצים, זה עשוי להיות סימן לאכילה רגשית.

  • 1. זיהוי הסימנים של אכילת מתח:

    כמה סימנים נפוצים של אכילת מתח כוללים תחושת דחף פתאומי לאכול, השתוקקות למזונות ספציפיים והרגשה שאינך שולט בהרגלי האכילה שלך. חשוב להכיר את הסימנים הללו כדי שתוכל לנקוט בצעדים לניהול הלחץ שלך ולהפחית את התלותך במזון כמנגנון התמודדות.

  • 2. ניהול מתח ללא אוכל:

    ישנן דרכים יעילות רבות להתמודד עם מתח מבלי לפנות לאוכל. אלה כוללים תרגול טכניקות הרפיה כגון נשימה עמוקה או מדיטציה, עיסוק בפעילות גופנית סדירה וחיפוש תמיכה מחברים או איש מקצוע בתחום בריאות הנפש. על ידי מציאת דרכים חלופיות לנהל את הלחץ שלך, אתה יכול למנוע אכילת מתח ולשפר את הבריאות והרווחה הכללית שלך.

  • 3. תרגול אכילה מודעת:

    אכילה מודעת יכולה גם להיות מועילה בניהול אכילת מתח. זה כרוך בתשומת לב לאותות הרעב של הגוף שלך ואכילה כאשר אתה רעב פיזית, במקום שימוש באוכל כדי להתמודד עם מתח או רגשות. על ידי תרגול אכילה מודעת, אתה יכול ללמוד להקשיב לגוף שלך ולבצע בחירות בריאות יותר שמזינות את הגוף והנפש שלך.

 

זיהוי הסימנים של אכילה רגשית הוא הצעד הראשון לקראת טיפול בנושא ואימוץ מנגנוני התמודדות בריאים יותר. אם אתה מזדהה עם הסימנים הללו, שקול לבקש תמיכה מחברים, משפחה או איש מקצוע שיעזור לך להתגבר על אכילה רגשית ולשפר את הרווחה הכללית שלך.

סגור לתגובות.